Help mee!


Singelloop Breda

Het is een drukte van belang in de binnenstad van Breda. Overal vandaan lopen en fietsen mensen naar het parcours van de Singelloop. Er wordt gerekt en gestrekt voor de start. In het Valkenbergpark verzamelt zich ondertussen een groep bewoners van de Blauwe Kamer van Visio. Ook zij doen vandaag mee aan de Singelloop.

Ingeborg Jacobs, begeleider bij Visio, vertelt dat het de tweede keer is dat ze met een grotere groep cliënten meedoen. “Voorheen waren er wel een paar bewoners, die meededen met de 5 km prestatierun, maar voor de meeste van onze bewoners was dat niet haalbaar. Sinds vorig jaar is er de 5 km ‘walking & wheeling’, speciaal voor mensen, die niet kunnen hardlopen. Die 5 km is voor onze bewoners een beetje te ver en het zou ze te veel prikkels geven, maar wij mogen instromen in het parcours hier in het park en dan is het nog anderhalve kilometer naar de finish. Perfect voor ons! Het is mooi dat we op deze manier mee kunnen doen aan dit prachtige Bredase evenement, dat op deze manier toegankelijk is voor iedereen.”

Opwarmen
Zo’n 12 bewoners van de Blauwe Kamer warmen zich in het zonnetje al op voor de start van hun anderhalve kilometer. Het is een prachtige, zonovergoten dag. Ideaal om, samen met hun begeleiders, door het park naar de finish op de Markt te wandelen. Alyssa heeft er zin in. “Heb je toevallig geen Spotify op je telefoon staan, zodat we alvast een warming-up kunnen doen?”, vraagt ze aan Ingeborg. Jan is er ook al helemaal klaar voor. Wat hem betreft kunnen ze beginnen. Vandaag is Arno zijn begeleider. Normaal gesproken is Arno eens per maand zijn fietsvrijwilliger, maar vandaag wandelen ze samen. Jan: “Het is leuk om samen te fietsen op de duofiets. Dan fietsen we naar het bos, maar we stoppen ook altijd bij een cafeetje om iets te drinken.”

Hardlopen
Voor sommige bewoners heeft het meedoen aan de Singelloop vorig jaar een vervolg opgeleverd. Aline wandelde vorig jaar voor het eerst mee en wilde daarna wel eens hardlopen. Nu loopt ze elke week op de loopband. Vandaag doet ze mee aan de anderhalve kilometer, maar wie weet rent ze volgend jaar wel de 5 km mee. Guus loopt al langer hard. Hij is een van de drie bewoners, die vandaag aan de 5 km hardlopen meedoen. Janneke Stevens, bewegingsagoog bij de Blauwe Kamer, is zijn vaste begeleider. Guus, die blind is, houdt het ene eind van een lint vast en Janneke het andere eind. Bang om te struikelen is hij niet. “Door het lintje voel ik naar welke kant we moeten lopen. Dan trekt Janneke een beetje naar links of naar rechts. En ze zegt het ook wel, bijvoorbeeld ‘bocht naar rechts’ of ‘drempel’.” Janneke: “Wij rennen de ‘walking & wheeling’ route en het voordeel van die route is dat er nauwelijks drempels zijn. En we zijn natuurlijk ook wel op elkaar ingespeeld nu we al een hele poos samen regelmatig hardlopen.” Guus geniet volop van het rennen. “Sporten en muziek, dat zijn mijn hobby’s. De Bredase DJ Hardwell, die vind ik heel goed.”

De 12 bewoners die gaan wandelen, wachten in het park op de 5 km renners van Visio. Als zij langsrennen worden ze uitbundig toegejuicht. En dan wordt het tijd voor hun wandeling. De een staat nog te kletsen over haar werk en een verjaardag, die in het verschiet ligt, terwijl anderen inmiddels staan te trappelen om te mogen beginnen. Nog even een lik zonnebrand op de gezichten en dan gaan ze van start!

Aangemoedigd en toegejuicht
Langs het parcours is het inmiddels drukker en drukker geworden. Op bijna elke straathoek is er muziek. Swingende salsamuziek, Nederlandse meezingers, het verhoogt de sfeer voor de toeschouwers en de meelopers. De 5 km renners, de anderhalve km wandelaars, iedereen wordt uitbundig aangemoedigd. Op de Grote Markt in Breda is de grootse finish, waarna iedereen een prachtige medaille krijgt omgehangen. Glunderend en beretrots op hun medaille verzamelen ze na afloop weer in het park. “Mensen riepen mijn naam en ik kreeg heel veel applaus”, aldus een blije Guus.

Meedoen
‘Meedoen mogelijk maken’ is een slogan van Koninklijke Visio. Dat werd bij de Singelloop in Breda zichtbaar gemaakt door de deelname van mensen met een verstandelijke en visuele beperking aan een loop en wandeling, die daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk is.

De AMGEN Singelloop Breda  is een jaarlijkse stratenloop door het historisch centrum van Breda, langs de mooie singels en markante gebouwen en met de finish op de Grote Markt. De Bredase Singelloop is een top loopevenement waarbij de gezellige en bourgondische Bredase sfeer voorop staat.


Deze website is drempelvrij