Help mee!
Column Esther van Gils

Goede voornemens

Voor iedereen een heel gelukkig 2017! Vol liefde, wijsheid, warmte, aandacht en gezondheid! Nu nog? Ja hoor, ik vind dat het best kan. Dit is tenslotte pas het eerste nummer van De Stem van Grave van dit jaar. Ik heb er zin in. Volop plannen. Deze zomer weer een stukje dichter bij Santiago de Compostella komen, samen met Bernard, rugzak en tent. Ik wil enthousiast betrokken blijven bij alles wat de kinderen doen; nieuwe banen, stages en opleidingen. In augustus word ik vijftig. Prima, laat die Sarah maar komen. Ik wil nog een heleboel schilderijen gaan maken. Ze zitten al in mijn hoofd. Ik maak geen herkenbare plaatjes, maar probeer met mijn handen en mijn gevoel kleur, vorm en materiaal een verrassende compositie te laten worden. En ik wil vreselijk genieten van onze prachtige kleinzoons. Ja, kleinzoons, het zijn er inmiddels al twee. Helemaal geweldig. En dan natuurlijk de goede voornemens; iets minder koffie, een klein beetje minder wijn, niet bij iedere blieb naar de iPad rennen en ook echt gaan zwemmen respectievelijk lopen als we dat zo gepland hebben.
En misschien wel mijn voornaamste voornemen in 2017: het opnieuw introduceren van mijn handicap. Want, eerlijk is eerlijk, die is er de laatste jaren behoorlijk bij ingeschoten. Natuurlijk nam ik braaf mijn stok mee en vroeg ik af en toe hulp, maar verder leed ik toch vooral aan structurele zelfoverschatting. Ik doe alles en ik kan alles met mijn beperking... en dan word je moe, heel moe. En dan word je boos en verdrietig, heel boos en verdrietig. En omgekeerd. En dan ga je nadenken, heel hard nadenken. Het heeft me een paar pittige maanden gekost, maar gelukkig komt het verstand met de jaren en is die aankomende vijftig misschien toch niet voor niets. Hoera. Het kwartje is eindelijk gevallen. Slechtziend zijn is heel hard werken. Dat kun je er niet zomaar een beetje naast doen. Het kost tijd en moeite en energie. De lat mag lager en er mogen wat ballen uit de lucht. Wat een opluchting, wat een rust. En of 2017 daardoor minder leuk wordt!? Nee hoor, ik weet zeker van niet. En dat ga ik de komende negen maanden bewijzen.

Lieve groetjes,
Esther

Dit was de laatste bijdrage van Esther aan de rubriek Blindelings in De Stem van Grave. Esther was vanaf 2011 een van onze drie vaste columnisten.  Hartelijk dank Esther voor je prachtige en graag gelezen columns!

Deze website is drempelvrij