Help mee!
Column Wim Pierik

Plannenmakerij

Zo, ons jaarplan 2016 staat in de steigers. Afspraken om te gaan beeldhouwen, enkele schouwburgvoorstellingen, wandeldagen enzovoorts. Dit is altijd een vast klusje in de kerstvakantie. Bij veel activiteiten moet je er vroeg bij zijn. Anders zijn ze volgeboekt. Maar er speelt meer…

“Willen jullie mee met de excursie naar het Paleis op De Dam”? “Willen jullie mee naar de mosterdfabriek in Doesburg?” Er is tijd nodig om begeleiding te organiseren. Dat geldt voor onszelf, wanneer we begeleiding nodig of leuk vinden. En dat geldt voor de organisaties bij wie we ons aanmelden en die de begeleiding regelen. Het is best een beetje raar om in januari al te weten wat je in juni gaat doen. Maar Hermine en ik houden van plannen maken. Dit heeft te maken met voorpret, ergens naartoe leven. En met een goede voorbereiding.

Een goede voorbereiding kan heel nuttig zijn als je blind of slechtziend bent: bedenken wat je nodig hebt, je reis uitstippelen, de plek om iets te eten, een voorbereidend mailtje of telefoontje naar een adres waar je naartoe gaat… Wij hebben dit ook van jong af aan zo geleerd. En in die tijd kon het vaak ook niet anders. Smartphones waren er nog niet. Dus je moest je informatie vooraf thuis verzamelen: braille spoorboekje raadplegen, bellen naar een informatielijn met je vaste toestel! Ooit kregen we van blinde vrienden een compliment, omdat we voor Hermine de nazorg na een medische ingreep goed georganiseerd hadden. Volgens hen hadden we dit juist ook goed kunnen doen, omdat we dit met onze visuele beperking gewend zijn.

Maar de samenleving is in beweging. En wij ook. Trein- en busreizen bereid ik veel minder voor dan vroeger. Kort voor vertrek bekijk ik met mijn iPhone de reismogelijkheden. De schouwburg van onze voorkeur komt nog wel in mei met het programma voor het volgende seizoen. Maar ze komen ook veel vaker met tussentijdse aanbiedingen. Het abonnementensysteem is losgelaten. En zo hebben we afgelopen weekend nog tot het laatste moment getwijfeld over een concertbezoek op zaterdagavond. De weersomstandigheden deden ons besluiten thuis te blijven. Maar op zondag gingen we nog wel per bus en trein naar een ander evenement. En dat besloten we ook pas op zaterdag. Zo sluiten we aan bij de trend van flexibilisering. Eenmaal bij dat evenement, bedachten we dat we de terugreis liever met Valys zouden doen. Dat is een deeltaxisysteem voor mensen met een beperking. En ik besefte weer dat nog niet alles meegaat met flexibilisering. Want Valys bestraft laat boeken met 3 euro extra. En laat is in dit geval: anderhalf uur voor vertrek!

Wim Pierik Uit: De Stem van Grave, maart 2016

Deze website is drempelvrij