Help mee!
Column Wim Pierik

Vakantievoorbereidingen

Jarenlang gingen we voor buitenlandse vakanties met Twin Travel op reis. Deze organisatie regelt dan de begeleiding. Dit jaar gaat het anders.

Tv-programma’s als ‘Bed and Breakfast’ en ‘Droomhuis gezocht’ brachten me op het idee te gaan zoeken naar accommodaties in Zuid-Europa met Nederlandse eigenaren. En dan aan hen een aantal wensen en vragen voor te leggen. Via-via kwam ik bij de site VakantiebijNederlanders.nl. Bij toeval begon ik mijn zoektocht in Portugal. Ik selecteerde de regio Algarve en accommodaties met een zwembad. Hermine en ik houden erg van zwemmen en kunnen ons daarmee zonodig wel een paar dagen vermaken. Tot mijn verrassing bleken er in de Algarve meer dan tien Nederlandse eigenaren te zijn met een vakantiegelegenheid met zwembad. Daarna de beschrijvingen van deze accommodaties gelezen en websites bezocht. Uiteindelijk heb ik drie landgenoten in de Algarve gemaild. Ik legde hen voor dat we allebei een visuele beperking hebben. Vroeg onder andere om een uitgebreidere rondleiding op het terrein, mogelijkheden voor lunch en diner in de buurt, enige extra begeleiding, transfer van vliegveld en eventuele andere activiteiten. Alle drie de eigenaren reageerden nog dezelfde dag. En bij twee van hen leken wij goed terecht te kunnen.

Eén mail sprak ons wel in het bijzonder aan: “Wij zien het als een uitdaging om er voor jullie een mooie vakantie van te maken.” Verder gaven ze te kennen wel vaker voor gasten te koken. Ze doen hun dagelijkse boodschappen in de buurt en we zouden dan wel mee kunnen om bijvoorbeeld inkopen te doen voor onze lunch. Ook zouden we mee kunnen lopen als ze enkele malen per dag met de hond gaan wandelen. En ze gaven aan bereid te zijn met ons naar een strand of een mooi wandelgebied te rijden. Daar vroegen ze dan wel een kilometervergoeding voor. Prima natuurlijk. We hapten toe en boekten nog dezelfde dag de vlucht naar Faro. Ook wel uniek: voor het eerst zelfstandig onze vlucht geboekt. Later de assistentie op het vliegveld nog telefonisch geregeld.

De voorbereidingen voelden goed aan. Wel een avontuur voor ons samen, maar een heel verantwoord avontuur. Het vangnet was alvast stevig bevestigd, zo gezegd. We vertelden in onze omgeving enthousiast over deze aanpak. En toen bleek dat sommigen van hen familie of vrienden hadden met een vakantiegelegenheid in het buitenland. Wie weet een goede optie voor een volgende keer. Iemand zei ook heel fraai: “Eigenlijk werk je nu andersom. Je neemt de begeleiding niet mee, maar regelt die ter plekke”. Een mooie gedachte. En toen kwam er een verrassing. De telefoon: “Mogen we met jullie mee op vakantie naar de Algarve?” Natuurlijk! En zo nemen we deze keer toch weer onze eigen begeleiding mee. Lekker ontspannen.

Uit: De Stem van Grave 65-3 van september 2015

Deze website is drempelvrij