Help mee!

Infarct in het oog

Met de huidige vergrijzing in ons land wordt het almaar drukker in de gezondheidszorg. Zo ook bij oogheelkunde. De aantallen staaroperaties zijn elk jaar hoger en ook andere aandoeningen waar vooral ouderen mee te maken kunnen krijgen, komen steeds meer voor. Een van de, wellicht minder bekende, oogproblemen bij ouderen is het ooginfarct. Wat is het? Wat merk je ervan en, valt er iets aan te doen? We vragen het aan mevrouw Yi-Huey Yong, oogarts bij Bergman Clinics aan de Vughterweg in Den Bosch.

Een infarct in het oog. Wat is dat precies?

De meeste mensen weten wat een hart- of herseninfarct is. Er wordt een slagader afgesloten waardoor er geen bloeddoorstroming meer in de aderen is. Een deel van het hart of de hersenen krijgt geen zuurstof en sterft af, of er wordt een ader afgesloten waardoor er een bloeding optreedt. Bij een ooginfarct gebeurt dit precies zo wanneer de bloedvatvoorziening van de oogzenuw of het netvlies verstopt raakt of wordt dichtgedrukt. De bloedvaatjes in het oog zijn heel erg dun. Daar kan het dus eerder gebeuren dan op andere plekken. Als het bloed niet meer door kan stromen, lekt het naar delen waar normaal geen bloedvaatjes zijn. Het komt dan bijvoorbeeld tussen de zogenoemde staafjes en kegeltjes terecht waardoor je snel minder gaat zien. In sommige gevallen kun je binnen een paar dagen blind worden.

Een ooginfarct zien we zelden bij jongeren. Vrijwel alle patiënten zijn ouder dan 45 jaar.

Wat is de oorzaak?

Dezelfde oorzaken als bij een hart- of herseninfarct: aderverkalking, suikerziekte, roken, een te hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte. Soms een aangeboren stollingsziekte. Wanneer eerder niet bekend was dat een patiënt risicofactoren als hoge bloeddruk of aderverkalking heeft, sturen wij hem of haar altijd naar de huisarts om dit goed uit te laten zoeken. Meestal worden dan bloedverdunners voorgeschreven. 

Hoe weet je dat je een ooginfarct hebt?

Meestal zie je van het ene op het andere moment een grote of een kleine vlek die op dezelfde plek blijft. Het komt ook wel voor dat je ineens helemaal niets meer ziet. In beide gevallen is het zaak om onmiddellijk naar een oogarts te gaan. Afhankelijk van de plek waar de vlek gezien wordt, kan dan worden vastgesteld waar het infarct heeft plaatsgevonden.

Een ooginfarct wordt eigenlijk nooit toevallig ontdekt zoals sommige andere aandoeningen. Als het je overkomt, weet je meteen dat er iets mis is.

Doet het pijn?

Nee, zo’n infarct is pijnloos. Het komt wel voor dat een patiënt klaagt over vermoeidheid of pijn bij het kauwen of haren kammen.

Kun je de verstopping aan de buitenkant van het oog zien?

Nee, aan de buitenkant zie je niets. Soms zie je de verstopping op het netvlies zitten in de vorm van wat gelige vlekken. We kunnen het oog tegenwoordig heel goed onderzoeken met de zogenoemde OCT-scan. Daarmee kunnen we een doorsnede van bijvoorbeeld het netvlies bekijken. Je kunt dan heel goed zien of er lekkend vocht te zien is.

Is een ooginfarct te verhelpen?

Jammer genoeg kunnen we zo’n infarct niet ongedaan maken maar in bepaalde gevallen kunnen we een laserbehandeling doen of injecteren met Anti-VEGH, een geneesmiddel dat het lekken van de bloedvaatjes kan herstellen. Het probleem is, dat het maar een maand werkt; daarna moeten we de behandeling herhalen. Het is een injectie in het oog.

Iiieuw! Dat klinkt akelig!

Inderdaad. Heel veel mensen schrikken ervan. Maar achteraf zeggen ze haast altijd dat het meegevallen is. We verdoven het oog met druppels. Daarna wordt het medicijn ingespoten. Binnen een minuut is het gebeurd. Soms voelt de patiënt een druk in of op het oog, of lijkt het of er zandkorrels in het oog zitten. Soms ook voelt hij helemaal niets. Vervolgens zetten we een kapje op het oog zodat er niet in gewreven kan worden. Dat kapje moet twee uur blijven zitten. Daarna is het klaar.

Sommige patiënten hebben maar drie behandelingen nodig maar het komt ook voor dat er vijftien of twintig keer gespoten moet worden. Toch zijn sommigen er steeds weer zenuwachtig voor. Ter geruststelling is er vrijwel altijd dezelfde ‘druppelzuster’ en mag je de hand van de operatiezuster vasthouden. Na drie dagen begint het medicijn te werken en zien we dat er minder vocht naar de lekkende bloedvaatjes stroomt. 

Komt het voor dat er een nieuw infarct in het oog optreedt of dat je andere oog ook getroffen wordt?

Heel af en toe, bij zo’n zes procent, zie je een nieuw infarct. Dat het zo zelden voorkomt is waarschijnlijk dankzij de bloedverdunners die deze mensen gaan slikken. En inderdaad kan ook het andere oog worden aangedaan maar ook dat zien we gelukkig maar zelden.

Uit: De Stem van Grave, december 2017

Meer Oogaandoeningen

Deze website is drempelvrij