Help mee!

Audiotour Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Audiotour Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

De speciale audiotour ‘Samen Zie Je Meer!’ is erop gericht dat zij het 17de-eeuwse grachtenpand met de verborgen kerk op zolder samen met een metgezel kunnen ervaren. Naast loopinstructies en adviezen, bevat de audiotour verhalen over de bewoners en de geschiedenis van het huis, beschrijvingen van het interieur en van bijzondere onderdelen uit de collectie. Ook zijn extra geluiden toegevoegd en worden de zintuigen tast en reuk aangesproken. Bezoekers met een visuele beperking kunnen het grachtenpand op deze manier zo optimaal mogelijk ervaren. Om de toegankelijkheid verder te verbeteren, heeft het museum door het entreegebouw looplijnen aangebracht.

Krakende trappen, koele marmeren gangen, de ruwe oppervlakte van wandtegels, de geur van wierook, bijzonder gesneden houtwerk in de kerk; het zijn allemaal elementen die worden benadrukt tijdens de belevingstour ‘Samen Zie Je Meer!’. Deze gratis audiotour leidt bezoeker en begeleider in ongeveer 1,5 uur door het museum. Onderweg worden ze uitgenodigd om ervaringen uit te wisselen en indrukken met elkaar te delen. Ook een maquette van het monument (schaal 1:15) is onderdeel de audiotour. De maquette is primair bedoeld om alleen naar te kijken, maar bezoekers met een visuele beperking worden speciaal uitgenodigd om de maquette met de handen te verkennen.

Samenwerking Hannes Wallrafen

Het plan om te onderzoeken wat het grachtenpand met zijn vele trappen en smalle gangen allemaal te bieden heeft voor blinde en slechtziende bezoekers ontstond samen met Hannes Wallrafen, zelf blind geworden en oprichter van de Stichting Geluid in Zicht. Het uiteindelijke doel was om deze bezoekers op een zo zelfstandig mogelijke wijze door het monumentale grachtenpand te leiden. Het verkennen van de maquette heeft een grote toegevoegde waarde: “Juist door het vergelijken van de maquette en het historische huis ontstond er een beeld van het gebouw voor mijn ‘geestesoog’ “, aldus Wallrafen tijdens een van de vele try-outs.

Over museum ‘Ons Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, opgericht in 1888, is een van de oudste musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het 17de-eeuwse grachtenhuis gaan een prachtig gerestaureerd woonhuis en een complete kerk schuil. Deze kerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. Het museum heeft als doel het cultureel en religieus erfgoed van rooms-katholiek Amsterdam levend te houden. Het is de plek waar de geschiedenis van religieuze diversiteit en tolerantie verteld wordt als inspiratie voor heden en toekomst.


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij