Help mee!

Bewegingsspel Picoo wint prijs

Bartiméus, expertise- en zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking en spelontwikkelaar Picoo hebben een IPON Award gewonnen in de categorie 'Gewoon Speciaal'. Gezamenlijk maken zij, met steun van het Bartiméus Fonds, een aantal bestaande Picoo-spellen geschikt voor kinderen met een visuele beperking. Deze bewegingsspellen maken het mogelijk dat kinderen met en zonder visuele beperking in groepsverband kunnen (buiten)spelen. 

Picoo is een combinatie van gamen en ‘ouderwets’ buitenspelen. Een game waarbij kinderen rennen, stilstaan en op elkaar reageren. De spellen zijn ontwikkeld om kinderen in beweging te krijgen en blijken daarnaast heel geschikt om kinderen met en zonder beperkingen samen te laten spelen. Bedenker en maker Iris Soute legt uit: “Bewegingsspellen zijn voor kinderen met een visuele beperking een uitdaging. De Picoo spelcontroller maakt het makkelijker: deze geeft namelijk feedback middels lichtsignalen, trillingen en geluid. Elke speler heeft zo’n eigen apparaatje. Je scant een spelkaart en het spel kan beginnen.”

Inclusief spelen flinke stap vooruit

Rosa van Doormaal test de nieuwe Picoospellen voor Bartiméus: “We proberen vooral zoveel mogelijk feedback van de kinderen zelf te krijgen. Zo kwamen we erachter dat de Picoocontrollers weliswaar auditieve en haptische feedback geven, maar dat dit maatwerk is voor onze doelgroep. Door feedback van de kinderen zelf kunnen we hierin wijzigingen en/of aanvullingen doorvoeren. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om de spellen adaptief te maken, dus dat het spel zich automatisch aanpast aan spelers van verschillende niveaus. Hierdoor kunnen ze wél samen spelen, maar dan ieder op zijn of haar eigen niveau.”  “Van de kinderen met een visuele beperking bezoekt zo’n tachtig procent tegenwoordig bovendien het reguliere onderwijs,” voegt collega Dick Lunenborg toe. “Inclusiviteit is bij deze nieuwe generatie speelgoed daarom zelfs noodzaak geworden.” 

Van Doormaal: “Ook voor kinderen met bijvoorbeeld autisme zijn de spellen een uitkomst. Zij hebben soms moeite met spel en afstemmen, waardoor ze spanning krijgen van al dan niet rekbare spelregels. Of ze houden niet van aanraking. Bij Picoo bepaalt de sensor de regels. Je haalt daarmee alle discussie weg. En elkaar fysiek aanraken is niet nodig, omdat het genoeg is de controllers contact te laten maken.” Lunenborg: “Connected Play is een nieuwe manier van spelen. Het vraagt om een andere aanpak. Om die reden hebben we als aanvulling op onze aanbevelingen aan Picoo dan ook een lesondersteuningspakket ontwikkeld voor docenten. Zodat die weten hoe je juist dit soort spellen kunt spelen. Inmiddels zijn drie van de negen spellen getest. De bedoeling is dat deze voor de zomer in aangepaste vorm beschikbaar zijn.”

Gewoon Speciaal-award

De IPON Awards zijn er voor innovaties met een focus op onderwijs en ICT. De jury beloonde Picoo met de Gewoon Speciaal-award omdat de spellen bijdragen aan inclusief (buiten)spelen. Zowel bewegen als actief samen spelen worden op een uitnodigende manier gestimuleerd. 

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij