Help mee!

'Blindfluencer' nieuwe burgemeester Leiderdorp

De vrijwel blinde Tjarda Struik (1986) wordt de nieuwe burgemeester van Leiderdorp. Struik is nu nog VVD-raadslid in Zeist, maar ze geniet vooral bekendheid door haar filmpjes op TikTok. Struik heeft als blindfluencer bijna 195.000 volgers.
Het kabinet moet Struik nog benoemen, meldt Omroep West. Maar dat is een hamerstuk nadat de gemeenteraad van Leiderdorp haar gisteravond voordroeg als nieuwe burgemeester. "We hebben, net als elf jaar geleden, wéér een goede keuze gemaakt'', aldus voorzitter Hugo Langenberg van de vertrouwenscommissie die haar aanbeval bij de raad. Struik is de opvolger van Laila Driessen, ook VVD, die binnenkort 70 jaar wordt en dan met pensioen moet.
"Ik ben echt een mensenmens", reageert Struik zelf. "En als burgemeester draait het om mensen." Als raadslid zette ze zich in Zeist naar eigen zeggen al in voor inclusiviteit en toegankelijkheid. Als burgemeester wil ze dat nog meer doen. "Toegankelijkheid is wat mij betreft breder dan de fysieke leefomgeving. Het gaat ook om digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheid van onze voorzieningen", aldus Struik bij de lokale zender Sleutelstad.

Roerei á la mama
Anderhalf jaar geleden begon Struik, die slechts vijf procent zicht heeft, onder de naam Blindfluencer filmpjes op TikTok te plaatsen. Daarbij laat ze niet alleen zichzelf, maar ook haar kinderen zien. Veelbekeken is de video waarin ze als als Chef Tjarda 'roerei à la mama' maakt, "met wat gekruid commentaar van de junior-chefs".

Op haar website maakt Struik haar bedoelingen verder duidelijk. "Hoezo kan iemand die blind is geen influencer worden, vloggen, spreken in het openbaar of de samenleving representeren binnen de politiek? Ik geloof dat dat allemaal kan", schrijft ze. "En dat is dan ook precies wat ik doe! Met als doel mensen te inspireren en motiveren, altijd en overal.

Dichterbij de mensen
Struik wordt niet de eerste vrijwel blinde burgemeester van Nederland. Eind vorig jaar werd Marcel Oosterveer burgemeester van Waalre. "Ik sta veel dichter bij de mensen. 'Warmer' zeggen ze wel eens", zei hij vlak na zijn benoeming bij Omroep Brabant.

Bron: NOS

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij