Help mee!

Boekentips voor kinderen

Lezen is leuk! Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met kinderboeken. Als een kind slechtziend of blind is, is voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin heel belangrijk. Hiervoor zijn voelboeken heel geschikt.

Tijdens het voorlezen van de voelboeken ontdekken de kinderen met hun vingers de voelbare plaatjes. Door de teksten in braille kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het bestaan van het brailleschrift. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, Daarnaast hebben zij ook een collectie van superboeken voor verschillende leeftijdscategorieën met verschillende leesvormen, zoals: gesproken boeken, jumboletterboeken, braille boeken. Als je kind onder de 18 jaar is kan hij/zij gratis lid worden van Passend Lezen. 

Vijf leestips

Winter-  de vier seizoenen -  Lynette Rudman  
"Winter" is een stoffen voelboek uit de seizoenenserie. In de seizoenenserie leren kinderen hoe de seizoenen van invloed zijn op mensen, dieren en planten. We trekken andere kleding aan, eten en drinken andere dingen en ook de natuur om ons heen verandert. De korte beschrijvingen roepen beelden op, compleet met gevoel en soms geluiden of geuren of smaken. 
Het boek is voor kinderen vanaf ca. 4 jaar en beschikbaar als voelboek.  

Kikker in de kou- Max Veldhuijs 
Als Kikker maar met moeite de winter doorkomt, vangen zijn vrienden hem vol zorg en warmte op. Sfeervol prentenboek met duidelijke, eenvoudige illustraties in kleur. Het boek is voor kinderen vanaf ca. 4 jaar en beschikbaar als letterlezen en audio.

Kan Dr. Proktor Kerstmis redden? - Jo Nesbø 
De gemene warenhuiseigenaar Thrane heeft het kerstfeest gekocht. Wie kerst wil vieren, moet voor heel veel geld cadeaus kopen in een van zijn winkels. Dr. Proktor, Lise en Bulle zijn geschokt en zetten alles op alles om het kerstfeest te redden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar en beschikbaar als letterlezen, audio en braille. 

Griezellige feestdagen- O.a. Paul van Loon
Bundel met negen verhalen van verschillende schrijvers die zich afspelen rondom griezelige gebeurtenissen tijdens de feestdagen in december. Het boek is voor kinderen vanaf ca. 10 jaar en beschikbaar in audio.  

Olaf en de Feestdagen – Annet Hogenhout 

De hoofdpersoon is Olaf, een jongen met een lichte verstandelijke beperking. Hij is soms thuis en soms op een instelling. Olaf houdt van feestdagen. Hij vindt het leuk om de boel te versieren en hij is ook een vreselijke smulpaap. Doe de kast maar op slot als in de buurt is, want het liefst eet hij alles tegelijk op. In de dit staan zes verhalen over de feestdagen, zoals Sinterklaas, kerstmis en carnaval. Het boek is voor kinderen vanaf ca. 10 jaar en beschikbaar in audio en braille.
Meer nieuws

Deze website is drempelvrij