Help mee!

Documentaire over Aysegül op 2Doc

De documentaire “Dit is hoe ik het zie” over het revalidatietraject van theatermaakster Aysegül Karaca bij Visio Het Loo Erf is op 6 september om 20.30 uur te zien op 2Doc van KRO-NCRV op NPO2. De KSBS heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze documentaire. 

Nystagmus, wiebelogen 
“Als je als meisje met een visuele beperking geboren wordt in Turkije dan sta je in het gezin met 4-0 achter.” zegt Ayşegül Karaca, theatermaakster, actrice en zangeres. Aysegül is geboren met de oogaandoening Nystagmus, ook wel bekend als wiebelogen.  
Dertig jaar lang verwaarloost ze haar visuele beperking, totdat dit haar volledig opbreekt. De documentaire “Dit is hoe ik het zie”, laat zien hoe ze haar slechtziendheid onderzoekt en omarmt tijdens een intensief revalidatietraject bij Visio Het Loo Erf.  

"Tijd om mijn beperking te accepteren"
De theatermaker ziet maar 20 procent, maar probeert haar leven kosten wat het kost te leven als een goedziend persoon. Vanzelfsprekende dingen vergen van haar veel inzet en concentratie. Als ze uitgaat met vrienden is ze vooral bezig om te voorkomen dat ze ergens tegen aanloopt of overheen struikelt. 
Doordat haar beperking moeilijk uit te leggen is voelt zij zich eenzaam en kampt ze regelmatig met depressies. In 2021 gooit Aysegül het roer om en gaat ze een revalidatietraject bij Visio Het Loo Erf aan. “Het is tijd om mijn beperking te accepteren en om te houden van mezelf zoals ik ben.”  

Gemaakt door OnAir Media 
De documentaire “Dit is hoe ik het zie”, gemaakt door productiehuis OnAir Media, laat het leven van Ayşegül zien. Een jonge, krachtige vrouw met een ongekend doorzettingsvermogen. Het verhaal van Ayşegül laat zien wat je in het leven kunt bereiken door te vechten, te vallen en op te staan. 

De missie van Aysegül 
Aysegül heeft een missie: een inclusievere samenleving. “Er was nooit iemand op televisie die op mij lijkt, dus hoop ik die voorbeeldrol voor anderen wel te kunnen vervullen.” 

Documentaire terugkijken
Na woensdag 6 september is de documentaire terug te kijken op www.2doc.nl


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij