Help mee!

Een passende stage of baan vinden

Een passende stage of baan vinden is soms een heel zoekwerk en dat is al helemaal een lastige opgave met een visuele beperking. Dit moet anders, vindt Bram Schultinge. Onlangs bracht hij een bezoek aan minister president Rutte om het hierover te hebben.

Hoewel 84 procent van de totale Nederlandse bevolking werkt, werkt van de 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland slechts 29 procent. Zo'n twee derde van die 300.000 mensen zit dus werkloos thuis, terwijl een groot deel wel kan werken. Volgens Bram komt dat doordat er te weinig ondersteuning is voor mensen met een visuele beperking die een opleiding doen en een baan zoeken.

"Er is geen goede aansluiting op de arbeidsmarkt", vertelt Bram. "Er is bijvoorbeeld wet- en regelgeving zodat ik mijn hulphond mee kan nemen naar mijn werk, maar voor mensen die nu op school zitten en een baan willen zijn er zaken die niet geregeld zijn."

Verder is het krijgen van stageplekken erg lastig. "Je wordt vaak geweigerd", aldus Bram. "Werkgevers vinden het lastig om mensen in dienst te nemen met een beperking omdat dat eng is en mensen niet weten dat je met een visuele beperking ook gewoon heel goed je baan kunt vervullen."

Daarom vroeg hij Rutte of de overheid meer blinden en slechtziende mensen in dienst wil nemen. "En dat geldt ook voor mensen met andere beperkingen. Een inclusieve arbeidsmarkt en een inclusieve overheid is belangrijk voor Nederland."

"De wetten zijn er al. Het gaat alleen om inspanning en de wil om het te doen. En er moet wel extra geld komen. Ik heb bijvoorbeeld een jobcoach, die ondersteuning is nodig. Die moet ergens van betaald worden."

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij