Fonds voor talenten
De samenwerkende fondsen, te weten Visio Foundation, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Bartiméus Fonds, Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Stichting Blindenhulp en Stichting Licht en Liefde hebben gezamenlijk het initiatief genomen een Fonds op Naam voor visueel beperkte topsporters op te richten.
Het Fonds voor Talenten met een Visuele Beperking ondersteunt paralympiërs en talenten met een visuele beperking in hun road to Paris, Milaan & LA. Bij het najagen van hun droom, inspireren en motiveren deze sporters anderen. En dat is zo belangrijk want de sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft helaas nog altijd achter bij die van mensen zonder een beperking. Daar moet iets aan gebeuren!
Het Fonds heeft inmiddels vier enthousiaste ambassadeurs. Deze ‘helden en heldinnen’ laten zien hoe belangrijk het is dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen met een visuele beperking.
We vroegen Sabine Fijn van Draat, bestuurssecretaris van Visio Foundation en coördinator van het initiële initiatief, met welke gedachte het FTVB is opgericht. “Sporten is goed voor iedereen. Het is gezond, maar geeft ook ontspanning en plezier. Je kunt er vrienden mee maken en meer zelfvertrouwen door krijgen. Het maakt het leven gewoon leuker! Helaas sport maar 30% van de mensen met een visuele beperking van 12 jaar en ouder wekelijks. Dit is aanzienlijk minder dan de 57% van de mensen zonder een oogaandoening. Onder de mensen met een visuele beperking leven nog veel vragen: kan ik wel sporten en welke sporten zijn geschikt voor mij? Daarnaast zijn veel sportverenigingen nog niet of onvoldoende toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. En dan ben je als visueel beperkte sporter altijd afhankelijk van andere mensen.“
“Als gezamenlijke fondsen ondersteunen we meerdere projecten om sport te stimuleren en toegankelijk te maken. Het Fonds Talenten met een Visuele Beperking is daar één van. We hopen met het ondersteunen van paralympisch sporters te laten zien wat wel kan. Gelukkig zijn de paralympische sporters in de beeldvorming niet meer zielig maar door hun doorzettingsvermogen en veerkracht een inspiratiebron voor velen. Wij hopen hieraan een stimulans te kunnen geven.”
Het Fonds heeft inmiddels meerdere visueel beperkte sporters gesteund en zal dat blijven doen. Ook zijn er vier enthousiaste ambassadeurs aangetreden: Tristan Bangma, Liesette Bruinsma, Daniël Knegt en Zara Temmink.

Tristan Bangma is 25 jaar oud en inmiddels al 10 jaar actief als tandemwielrenner bij de nationale paracycling selectie. Hij heeft een visuele beperking genaamd Opticus Atrofie, hierdoor heeft hij nog een gezichtsvermogen van 1%. Als topsporter heeft hij al vele mooie resultaten mogen vieren. Hieronder de mooiste op een rijtje.
- Paralympisch kampioen 1km tijdrit Rio 2016
- Paralympisch kampioen 4km achtervolging Tokyo 2020
- Drie keer wereldkampioen
- Vier keer Europees kampioen
In 2016 vormde hij samen met Teun Mulder een sprinteenheid op de tandem. Na dit grote succes hing Teun de fiets aan de wilgen en sindsdien vormt hij een team met Patrick Bos. Samen hebben zij fantastische resultaten neergezet, met als hoogtepunt de Paralympische titel in Tokyo op de 4km achtervolging in een magisch wereldrecord onder de vier minuten.

Liesette Bruinsma is 22 jaar en komt uit Friesland. In haar familie zit de oogaandoening Leber. Bij haar geboorte was ze al slechtziend, maar haar handicap is progressief en uiteindelijk is ze al haar zicht verloren. In een periode van 2 jaar is ze van de lichtste naar de zwaarste handicap klasse geclassificeerd. Ondanks de achteruitgang van haar zicht is ze altijd op zoek geweest naar mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is zwemmen en dat is een passie voor haar geworden. Dat betaalde zich uit in vijf medailles op de paralympische spelen in Rio de Janeiro. Waarvan 2 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen. Ook werd ze benoemd tot paralympisch sporter van het jaar in 2016. De jaren erna heeft ze tijdens verschillende internationale toernooien op het podium gestaan. Naast haar fulltime trainingsprogramma probeert ze tijd te maken om haar verhaal met de wereld te delen. Ook volgt ze parttime een studie psychologie aan de open universiteit.

Als militair is Daniël gewond geraakt en daardoor blind geworden. Zijn gezichtsvermogen is hij kwijt, maar niet zijn doorzettingsvermogen en passie voor sport. Door sport heeft hij zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde teruggevonden. Hij woont samen met zijn vriendin en is trotse vader van 3 kinderen. Zijn droom of doel in judo zijn de paralympische spelen van Parijs 2024 en daarmee het judo in Nederland beter op de kaart te krijgen voor blinden en slechtzienden. Hij zet zich er graag voor in dat mensen met een visuele beperking gaan sporten. Sport is gezond en leuk maar het verbindt ook mensen! Het heeft Daniël veel nieuwe contacten gebracht. Ook heeft hij veel nieuwe ervaringen door het sporten opgedaan. Het sporten is een rode draad in zijn leven. Het betekent vooral plezier en hij heeft er ook een mentale en fysieke uitlaatklep aan.

Zara Temmink is 18 jaar en heeft een visuele beperking genaamd ‘retinitis pigmentosa’. Zij ziet daardoor 15%. Haar passie is atletiek en ze heeft hier talent voor. Hierin laat zij zich niet tegenhouden door haar beperking. Zij traint nu twee jaar op Papendal en groeit snel in haar prestaties. Zara heeft een nationaal talent status gekregen. Haar doel is dat zij in 2024 met de paralympische spelen mee doet en het ziet er naar uit dat dit tot de mogelijkheden behoort! Ook de paralympische spelen van 2028 in LA staan op haar programma. Sinds september 2021 woont zij daarom ook bij Papendal. Zo kan zij namelijk het trainen voorrang geven om haar kansen te vergroten en dit doel te bereiken. Zara heeft de discipline en motivatie om haar droom werkelijkheid te laten worden. “ Ik ben een keiharde werker en heb er alles voor over.”
We vroegen Sabine Fijn van Draat naar de droom van het FTVB.
"In Parijs in 2024 zullen voor de allereerste keer de Olympische en Paralympische Spelen hetzelfde logo delen. Een mooie volgende stap. Het is slecht voor te stellen dat nog niet eens zo lang geleden de Paralympische Spelen op de televisie nauwelijks aandacht kregen omdat de televisiekijkers het mogelijk niet prettig zouden vinden om naar mensen met een beperking te kijken. Gelukkig zien de opiniemakers en de maatschappij de paralympische sporter steeds meer als topsporter en inspirator. Onze droom is dat dit initiatief positief afstraalt op de breedtesport. En zich als een olievlek zal verspreiden. Want is er nog veel te doen:
1) Sportlocaties moeten toegankelijk zijn met het openbaar vervoer (ook in het weekend).
2) Websites van sportverenigingen moeten toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking (inclusief standen competitie).
3) Sportinstructeurs en trainers moeten kennis hebben over het sporten met visuele beperking.
4) Gebouwen, voorzieningen en faciliteiten moeten toegankelijk zijn.
Dit kan alleen bereikt worden als meer mensen bij sportverenigingen, gemeenten, sportbonden, scholen etc. zich gaan inzetten voor sporters met een beperking. Inclusie als het nieuwe normaal."
Meer nieuws
- Teken de petitie
- Stemmen voor Goedste Doel
- Voel het Nieuws
- Documentaire over Aysegül op 2Doc
- Escher voor blinden en slechtzienden
- De nieuwe editie van De Stem
- VIP-IT project
- Zintuigenbos Almere
- Tentoonstelling Beelden aan Zee
- Europese Para Kampioenschappen
- Vierdaagse Nijmegen
- 'Nog één week' opnieuw te zien
- Bloemencorso met audiodescriptie
- Toegankelijk Festival
- Honkbal voor mensen met visuele beperking
- 'Blindfluencer' nieuwe burgemeester Leiderdorp
- Tast- en luisterroute Ootmarsum
- Uniek Sporten Festival
- Rondleiding Beelden aan Zee
- Multisportdag Zichtbaar Sportief
- In de nieuwe editie van De Stem
- Voelboeken van Nijntje
- Baseball for the Blind
- Museum De Lakenhal lanceert audiotour
- Onderscheiding voor dhr. Peters
- Schilderen met licht
- Nooit meer alleen
- Blindendag Sweikhuizen
- Spektakel bij Visio Grave
- Camino Anders Bekeken
- Studenten ontwikkelen slijtvaste taststok
- Audiodescriptie bij The Passion
- De Stem van Grave maart 2023
- Paralympische droom
- Voorstelling Vincent Bijlo
- Een passende stage of baan vinden
- Explosieve groei myopie
- Nog één week
- Oogfonds zoekt donateurs
- Be my eyes
- Audioboeken van Apple
- Zonder angst op de latten
- Hoe ik van de wereld viel
- Donkerslag
- Meer geld naar audiodescriptie
- Speciale rondleiding Beelden aan Zee
- De nieuwe Stem van Grave!
- Rondleiding door het Rijk der Fabelen
- Zandsculpturen aanraken
- Meer geld voor audiodescriptie
- Blinde acteurs in theaterstuk
- Rondleiding museum Beelden aan Zee
- Problemen bij reizen met de trein
- Tentoonstelling PrentenboekPlus
- OV Den Haag beter toegankelijk
- Oog voor een ander
- Open Dag Koninklijke Visio Nijmegen
- Multisportdag Groningen
- Een nieuwe draad spinnen
- Ervaren hoe het is om blind te zijn
- XXL inloop Visio Goes
- Speciale tribunes bij Vuelta
- Opmars van het luisterboek
- Speeltuin voor kinderen met een visuele beperking
- Earcatch-app
- Witte stok met verlichting?
- Koninklijke onderscheiding oogarts
- Rondleiding Rijksmuseum
- Toegankelijk theater
- EHBO cursus voor blinden en slechtzienden
- Imkerproject Oeganda
- Fotoboek Ranjani Nirosha
- Van koepel van blindenzorg naar Oogfonds
- Multisportdag
- Kamervragen over dalende arbeidsparticipatie
- Stem voor een verkeersplein!
- Guernica voelen
- Ik zou wel eens willen weten
- Sterren kijken met handen en oren
- Audiotour Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
- Bewegingsspel Picoo wint prijs
- Tweede kamer iets toegankelijker
- Eerste Nederlandse opera met live audiodescriptie
- Open Dag Visio Grave
- Slimme rollator
- Braille op De Pier
- Amadou and Mariam & Blind Boys of Alabama
- Gemeenteraadsverkiezingen inclusief?
- Uitzending Klokhuis
- Omroep MAX is op zoek
- Corona en oogproblemen
- Braillepluim 2022 gaat naar KLM
- Geleidehond Yoko
- Te paard door Drenthe en Friesland
- Slechtziende studente in Netflixfilm
- Webwinkels slecht toegankelijk voor blinden
- Museum Het Schip wint RAAK stimuleringsprijs
- Leerling van Visio op tv bij Kindertijd
- Aandacht voor audiodescriptie
- Uitgave De Stem december
- Schip Ahoy! Een inclusief bordspel
- Hoe houd je afstand
- BringINsight
- Hersenimplantaat laat blinde vrouw weer zien
- Maak online kennis met Stichting KUBES
- Voelbare mode
- Spel spelen met een app
- Voorkom myopie
- KUBES beeldhouwweekend
- Mooi artikel in Brabeau
- Van dans tot DNA tijdens online Oogcongres 2021
- Succes voor Nederlandse Paralympiërs
- Designer wint prijs met speciale keukenspullen
- Mode kijken met je handen
- Multisportdag voor mensen met visusbeperking
- 12-jarige Corné Hermans schrijft boek
- Houd de lijn vrij
- Alles over zien in NEMO
- Samenleving nog steeds niet toegankelijk
- Kellogg's helpt slechtzienden met kleurcode
- Stadsmuseum Grave heropend
- RAAK Stimuleringsprijs heeft impact
- Soepverpakking met braille
- Documentaire Dark Rider
- Blindentuin Limburg
- Running blind
- ZieZo Beurs
- Zivver en Visio slaan handen ineen
- Sightguide als alternatief
- Lego met braillepuntjes
- Fouten in de stemmal
- Eerste gentherapie bij oogheelkundig patiënt
- De nieuwe Stem van Grave
- Stemmen met hulpmiddelen
- Geen voorrang vaccinatie
- Door mijn ogen
- Mobieltje met brailleschrift
- Step up study event
- KUBES gaat online
- Meesterwerken bekijken in een app
- Gentherapie tegen oogaandoening
- Hersenimplantaat
- Priesterwijding
- Toegankelijkheid apps
- Theaterstuk 'Blindness'
- Op zoek naar oplossingen
- Praatplaatjes bij kunstwerken
- Dag van de Witte Stok
- Museum Martena wint Raak stimuleringsprijs
- Genetische oorzaak retinitus pigmentosa
- Veilig in het verkeer
- Overheidswebsites nauwelijks toegankelijk
- Vakantieproject Visio
- RAAK Stimuleringsprijs
- Podcastfestival
- Sprekende geldautomaat
- Kunst met andere ogen
- Toegankelijk stemmen
- Kennisportaal Ushersyndroom gelanceerd
- Richtlijnen toegankelijk dagje uit
- Voorleesbril
- De hulp van een zichtbeschrijving
- Apps zakken voor toegankelijkheidstest
- Multisportdag Lelystad
- Reizen met NS in Coronatijd
- Digitale toegankelijkheid
- Komt het Zien!
- Visiocast
- Afstand houden
- Voelbare maquette
- Half miljoen toegankelijke boeken
- Coronavirus
- Op de tast
- Oogfonds luidt noodklok
- Speciale kledinglijn voor blinden en slechtzienden
- Het gevaar van geluidloze voertuigen
- Toegankelijke treinreis voor iedereen
- Hoop voor Usher patiënten?
- Te weinig gehandicapten op tv
- Schilderweekend bij KUBES
- Vuurwerk
- Dansen is in!
- Eerste blinden-voetbalteam trapt af
- Zomerseizoen toegankelijk theater
- Tandemen door het Twentse land
- Rob Willers schrijft boekje
- Opening Beweegtuin in Vught
- Tentoonstelling Mijn GeZicht
- Zelfstudie Braille groot succes