Help mee!

Fouten in de stemmal

Omdat het stembiljet niet helemaal goed in de stemmal paste, kwamen veel stemmen die werden uitgebracht bij het Forum terecht.

Met name in grote steden en in gemeenten als Groesbeek en Heerlen zijn veel stemmen uitgebracht op partijen aan de rechterzijde van het politieke spectrum. Als Groesbeek en Heerlen als maatstaf zouden dienen voor de rest van Nederland, dan was het Forum met gemak aan een meerderheid in de Tweede Kamer zijn gekomen. Ook PVV en JA21 bleken dan grote winnaars.

Voor veel blinden en slechtzienden is het belangrijk om zelfstandig te kunnen stemmen en het aantal gemeenten waarin dit mogelijk is, groeit bij iedere opeenvolgende verkiezingen. Maar omdat de stemmal iedere keer moet worden aangepast, zijn fouten snel gemaakt. 

Oogvereniging

De Oogvereniging reageert geschokt op het nieuws: “Doordat het stembiljet erg groot is zitten er veel vouwen in het stembiljet. Daarnaast zijn er ook snijmarges die de drukkerijen hanteren. Hierdoor lijkt het stembiljet kleiner te worden en is het moeilijker om de gaatjes zowel links als rechts goed op de rondjes van het stembiljet te krijgen.”

De belangenorganisatie gaat donderdag in gesprek met de Kiesraad en met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: “Wij gaan er niet van uit dat hier sprake is van sabotage, maar dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Wij roepen iedereen met een visuele beperking, die zelfstandig met een stemmal heeft gestemd, op om zich donderdag bij ons of bij de Voorste Kamer te melden, om te kijken of de verkiezingsuitslag wellicht ongeldig moet worden verklaard. “

Forum voor Democratie

Een woordvoerder van het Forum voor Democratie reageerde onverschillig op deze bevindingen: “Wie zegt mij dat ze anders ook niet op ons hadden gestemd?”


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij