Help mee!

Gentherapie tegen oogaandoening

Gentherapie is een behandeling waarbij met een onschuldig virus een versie van een gezond gen in het lichaam wordt gebracht. Het gezonde gen moet dan de taak van het defecte gen overnemen. Deze zeer geavanceerde en veelbelovende therapie moest eerst uitgebreid getest worden, waardoor het meer dan twintig jaar duurde voordat de techniek beschikbaar kwam.

Twee weken geleden besliste de minister van Medische Zorg, Tamara van Ark, dat de behandeling tegen een erfelijke netvliesaandoening via het basispakket kan worden vergoed. Mensen met deze genetische afwijking worden zeer slechtziend geboren en zijn meestal voor hun veertigste blind.

Ingeborgh van den Born, van Het Oogziekenhuis Rotterdam, legt het uit: "Door het foute gen kan het netvlies niet goed functioneren. Nu is het mogelijk om een gezond gen onder het netvlies te brengen. Dat gezonde gen is in een laboratorium ontwikkeld. Maar er moet nog wel vitaal netvlies zijn. Anders is gentherapie geen oplossing."

De gentherapieën kosten tonnen per patiënt. Voor de oogafwijking is één behandeling voldoende, maar die heeft wel een prijskaartje van zo'n 600.000 euro. In mei werd de allereerste gentherapie in Nederland al goedgekeurd: een behandeling tegen lymfeklierkanker. Die behandeling kost zo'n 400.000 euro.

In Nederland zijn er nu dus twee beschikbare gentherapieën, maar er zullen nog vele honderden volgen. Positief voor sommige patiënten, maar er is ook een negatief gevolg: de medicijnkosten zullen stijgen. Dure medicijnen moeten in Nederland eerst beoordeeld worden door het Zorginstituut, een adviesorgaan van de overheid. Daarna beslist de minister van Medische Zorg of het middel wordt opgenomen in het basispakket.

Oog-patiënt Michiel van den Berg: "Het is natuurlijk een astronomisch bedrag, maar tegelijkertijd, als je kijkt naar wat het oplevert, denk ik dat 't het waard is."

Over de kosten zegt arts Van Meerten. "Ik vind het belangrijk dat we dit nu aan een patiënt kunnen geven, die heeft er echt baat bij. Als meer patiënten hiermee kunnen worden behandeld, moeten we natuurlijk wel gaan nadenken of deze prijzen ook houdbaar blijven."Meer nieuws

Deze website is drempelvrij