Help mee!

Koninklijke onderscheiding oogarts

Kinderoogarts drs. Tjeerd de Faber is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Faber ontving de onderscheiding vanwege zijn verdiensten als oogarts, waarbij hij zich al jarenlang sterk maakt voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Iedere jaarwisseling worden er mensen blind of slechtziend door verdwaalde vuurpijlen of ontploffende rotjes, hiervan is de ongeveer de helft een omstander. Tijdens oud en nieuw zag de oogarts zoveel leed, waaronder ook bij (kleine) kinderen, dat hij in 2008 het initiatief nam om het aantal vuurwerkongelukken in de nieuwjaarsnacht bij te gaan houden. Daardoor werd de Faber ongewild vuurwerkletselspecialist. De oplossing voor het probleem ligt volgens hem in een verbod op consumentenvuurwerk.

Oprichter Vuurwerkmanifest

De Faber staat niet alleen in zijn strijd tegen consumentenvuurwerk. Alle oogartsen pleiten voor een algeheel verbod. Namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) licht Tjeerd de Faber het standpunt van de oogartsen regelmatig toe in de landelijke media. In 2014 richt De Faber samen met collega Jan Keunen het Nationaal Vuurwerkmanifest op; een burgerinitiatief dat pleit voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Inmiddels is het manifest door meer dan 700.000 burgers en 1.200 landelijke organisaties ondertekend. Het wetsvoorstel dat voorziet in een dergelijk verbod is nog altijd niet aangenomen.

Indrukwekkende carrière

Dokter De Faber specialiseerde zich in oogheelkunde in de jaren ’80 en is tevens Tropenarts. Hij reisde meerdere malen naar Suriname en Kaapverdië om daar belangeloos zowel volwassenen als kinderen te opereren aan (onder andere) staar.

Als specialist op het gebied van kinderoogheelkunde, cataract (staar), strabismus (scheelzien) en oogtrauma’s richtte De Faber de afdeling kinderoogheelkunde op in Rotterdam. De afdeling geniet nationaal en internationaal veel faam. Daarnaast verrichtte hij tal van onbezoldigde nevenfuncties.

Zo was hij jarenlang president van de Europese oogartsenvereniging (SOE). Zijn expertise draagt hij nog altijd met veel bezieling over op menig oogarts in opleiding, alsook op fellows en oogartsen vanuit de hele wereld. Verder is De Faber actief als oogheelkundig consulent in Diergaarde Blijdorp. Hij opereerde daar de ogen van diverse dieren, waaronder veulens, gorilla’s, een slang en een zeeleeuw.



Meer nieuws

Deze website is drempelvrij