Help mee!

Meer geld voor audiodescriptie

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie pleiten maandag, in het debat over de Mediabegroting, samen met GroenLinks voor meer geld voor audiodescriptie. Een stem die – tussen de dialogen door – vertelt wat er in beeld gebeurt, is belangrijk voor de ongeveer 350.000 slechtzienden en blinden in Nederland. En niet alleen voor hen. “Steeds meer ouderen maken er gebruik van”, zegt CDA-Kamerlid Lucille Werner. “Dan groeit de groep ineens met een paar miljoen.”

Door de komende vier jaar 1 miljoen euro per jaar extra te steken in audiodescriptie, hopen de partijen het aantal programma’s dat voorzien is van de dienst op te krikken. “Om één seizoen van Boer Zoekt Vrouw te voorzien van audiodescriptie ben je ongeveer een ton kwijt”, schat Werner, die het initiatief nam tot het amendement op de Mediabegroting. “Met dit geld kunnen dus minstens tien seizoenen van diverse programma’s éxtra worden voorzien van audiodescriptie.”

Duurder dan ondertitelen

Inspreken van programma’s is ‘hartstikke duur’, erkent Werner. “Het is tien keer duurder dan ondertitelen.” Toch vindt de CDA’er en oud-presentatrice dat audiodescriptie gelijkgeschakeld moet worden aan ondertiteling. Daardoor kunnen ook slechthorenden en doven programma’s van de NPO volgen. “Als de publieke omroep toegankelijk moet zijn voor iedereen, dan mag audiodescriptie geen ondergeschoven kindje zijn. Nu sluiten we mensen uit.”

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij