Help mee!

Nieuwe speeltoestellen

In het ‘vogelnest’ genieten van de zon en de geluiden

Vikram (19) springt in de lucht van blijdschap en Sanne (24) zit lekker te schommelen. Ze genieten allebei op hun eigen manier van de nieuwe speeltoestellen bij Visio De Blauwe Kamer in Breda, die er zijn gekomen dankzij een schenking van de KSBS.

Eén van de nieuwe speeltoestellen op De Blauwe Kamer is een vogelnest. Dat is een grote felgekleurde ronde schommel waarin je kunt zitten of liggen. Het is niet zo’n schommel die hard en hoog gaat, maar juist één die zachtjes heen en weer wiegt. Er zijn twee van deze nieuwe vogelnesten geplaatst bij De Blauwe Kamer, woon- en dagcentrum van Koninklijke Visio in Breda. Hier wonen, werken en logeren mensen die slechtziend of blind zijn en een verstandelijke beperking hebben. “Schommelen vindt bijna iedereen leuk”, zegt Ronald Krijnen, coördinator vrije tijd en vrijwilligers bij De Blauwe Kamer. “De beweging heeft een ontspannende werking.” Het vogelnest heeft daarbij het voordeel dat het groot en stevig is en daardoor een gevoel van veiligheid biedt, dat sommige cliënten nodig hebben. 

Buiten
Vikram Ramdhari en Sanne van Broekhoven wonen allebei op een woongroep op het terrein van De Blauwe Kamer: Vikram op Beemd 1 en Sanne op Beemd 3. In het hofje bij de Beemd staat één van de nieuwe vogelnesten. Er hangen ook twee gewone schommels, er is kunstgras en er staan bankjes. Van deze buitenplek wordt veel gebruikgemaakt door de bewoners van de Beemd, maar ook door andere bewoners van De Blauwe Kamer. Vikram is het liefst de hele dag buiten. Hij zit nog op school bij Visio en loopt twee dagen stage op de boerderij van het dagactiviteitencentrum (dac) van De Blauwe Kamer. Als hij vrij is, is hij vaak in de buurt van de schommel te vinden. Sanne werkt op het dac: buisjes tellen en broodjes maken in de keuken. Ook zij is regelmatig aan het schommelen.

Erbij zijn
Vandaag gaan Sanne en Vikram, speciaal voor dit artikel, naar het hofje met het vogelnest en de andere schommels. Normaal zit Vikram op school, dus een beetje vreemd vindt hij het wel. Maar hij vindt alle extra aandacht gelukkig óók leuk. Als we bij het vogelnest zijn, gaat hij op het bankje ernaast zitten. Hij geniet van de zon en de geluiden, zoals de bomen die ruisen, het kunstgras dat knerpt onder zijn voeten en de auto’s die af en toe voorbij komen. Sanne gaat even schommelen op een gewone schommel en gaat daarna ook op een bankje zitten. “Klaar”, zegt ze lachend. Vikram huppel-rent inmiddels met zichtbaar plezier op en neer. “Vikram en Sanne zijn allebei heel sociaal; ze vinden het leuk om ‘erbij te zijn’”, zegt Ronald. “Sanne zoekt dan meer de rust op, terwijl Vikram houdt van een beetje gek doen.” Vikram springt af en toe in de lucht van blijdschap. Hij veert bijvoorbeeld op als de huifkar met het paard ervoor voorbij komt. “Vikram houdt heel erg van geluid”, legt Ronald uit. Soms gaat Vikram vóór het vogelnest zitten, misschien wel omdat het met zijn felle, contrastrijke kleuren een bijzonder schouwspel oplevert. Sanne en Vikram vinden het allebei leuk geïnterviewd te worden, maar ook spannend. “Normaal kletsen ze best veel”, lacht Ronald, “maar nu zijn ze een beetje onder de indruk van de aandacht en de vragen.” Langzaamaan komen ze los, op hun vertrouwde hofje. Sanne zit nog altijd met een grote lach op het bankje in de zon en Vikram begint een liedje te zingen. 

Kers
“Dit soort plekken op ons terrein, met de speeltoestellen, zijn voor ons de extra’s. De kers op de taart”, zegt Ronald. “Ze hebben een sociale functie voor onze bewoners; hier kunnen ze beleven, genieten. Niet alleen van de schommels zelf, maar ook van de geluiden, van het buiten zijn en het samen zijn. Er wordt veel gebruik van gemaakt, door onze bewoners, maar ook door de kinderen van de school en de weekendopvang. Zonder de schenking van de KSBS was het hier niet zo mooi geweest. We zijn er hartstikke blij mee.”

De speeltoestellen voor de bewoners van De Blauwe Kamer konden geschonken worden dankzij uw donatie!

Deze website is drempelvrij