Help mee!

Slechtziende studente in Netflixfilm

De film ‘All the light we cannot see’ gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Anthony Doerr,  in het Nederlands vertaald als ‘Als je het licht niet kunt zien’gaat over een blinde tiener genaamd Marie-Laure, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, probeert te overleven in het door de nazi's verwoeste en bezette Frankrijk. Netflix kiest ervoor om de rol te laten spelen door een slechtziende student. De rol ging naar Aria Mia Loberti, die een ernstige vorm van achromatopsie heeft, waardoor ze in sommige omgevingen volledig blind is en in andere een minimaal, variabel restzicht heeft.

Regisseur Shawn Levy was erg onder de indruk van de auditie van Aria Mia Loberti: "We hebben de wereld afgezocht en duizenden audities beoordeeld. We hadden nooit gedacht dat ons pad zou leiden naar iemand die niet alleen nog nooit professioneel heeft geacteerd, maar ook nog nooit eerder auditie heeft gedaan. Het was een adembenemend moment toen we Aria Mia Loberti voor het eerst zagen, die zowel een natuurlijke artiest is als iemand die zich inzet voor mensen met handicaps. Ik kan niet wachten om dit prachtige verhaal met haar in het midden te vertellen."

Netflix kan stigma's veranderen

Lauren Appelbaum van RespectAbility, een non-profitorganisatie die zich inzet om de kijk op mensen met een handicap in de samenleving te veranderen, is ook erg blij met de casting van Loberti: "Netflix kan echt een rol spelen bij het veranderen van het stigma rond blindheid. Alleen omdat je blind bent, wil dat nog niet zeggen dat je geen actrice in een grote rol kunt zijn. Het is niet het overwinnen van blindheid of ondanks dat je blind bent. Ze is toevallig blind en gaat deze rol spelen."


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij