Help mee!

Slimme rollator

Een van de hulpmiddelen die ouderen gebruiken is een rollator. Maar voor ouderen met een visuele beperking is een normale rollator niet handig. Je kunt een rollator en een geleidestok namelijk niet tegelijkertijd gebruiken. Daarom ontwikkelde Bartiméus innovatie, met steun van het Bartiméus Fonds, een Slimme Rollator waarmee ook ouderen met een visuele beperking mobiel kunnen blijven.

Eric Velleman is medewerker van Bartiméus innovatie en lector Inclusive Digital Design & Engineering aan de HAN University of Applied Sciences (HAN). Hij wil van de rollator geen probleem, maar een oplossing maken. ‘Mobiel zijn is heel belangrijk om een bepaalde mate van zelfstandigheid en daarmee een positieve eigenwaarde te behouden. Daarom zijn we gaan kijken hoe we een rollator slimmer kunnen maken en hoe die delen van de functie van een taststok overneemt. Een rollator die obstakels detecteert en je waarschuwt voor stoepranden en gaten in de weg.’ Het project Slimme Rollator is in 2020 opgestart door een projectgroep van Bartiméus. Studenten van de HAN hebben voorbereidend onderzoek gedaan.

Hoe werkt de Slimme Rollator?

Eigenlijk is de Slimme Rollator helemaal geen rollator, maar een module die je op elke willekeurige rollator kunt klikken. Sensoren in deze module detecteren of er obstakels zijn. Via de handvatten wordt met trilsignalen doorgegeven of het obstakel zich links, rechts of recht vooruit bevindt. De sensoren op de Slimme Rollator kan de gebruiker zo instellen dat er rekening wordt gehouden met de loopsnelheid. Ook kunnen de sensoren diepte zien, zoals een trapgat, en de gebruiker dan waarschuwen.

Niet te duur

Velleman: ‘Er zijn al veel slimme rollators op de markt geweest, maar die zijn meestal verschrikkelijk duur of veel te ingewikkeld. Bovendien zijn er veel soorten rollators. En sommige mensen hebben rollators die al aangepast zijn. Een flexibele module is dan handiger dan een heel nieuw hulpmiddel.’

Stap voor stap

‘De Slimme Rollator kan nu nog niet helpen met het oversteken. Dat is een eventuele volgende stap,’ aldus Eric Velleman. Vorig jaar zijn twee Slimme Rollators getest door gebruikers. Naar aanleiding van hun reacties volgde een aanpassingsronde. ‘We gaan nu van de twee prototypes een productiemodel maken. Dit doen we samen met de technici van Fair2Media.’ Daarna moet de eerste definitieve versie van de Slimme Rollator klaar zijn.


Meer nieuws

Deze website is drempelvrij