Help mee!

Speeltuin voor kinderen met een visuele beperking

Knisperend grind ter aankondiging van een speeltoestel of een touw ter begeleiding naar de top van een heuvel. Het zijn handigheidjes die zijn bedacht om blinde en slechtziende leerlingen van Visio in Haren zelfstandig, veilig en vrij buiten te laten spelen. De speelplek werd onlangs officieel geopend. Lees meer

De 13-jarige Thijs uit Tolbert zit al acht jaar op de school, maar pas nu kan hij helemaal zelfstandig de speeltuin in. Met zijn wandelstok loopt hij helemaal naar het eind van de speeltuin, waar hij uitkomt bij de kabelbaan. Op de tast weet hij het zitje te vinden en de overkant te bereiken. 'Ik vind het eigenlijk best wel stoer dat ik hier nu alleen kan spelen', zegt hij.

Een van de belangrijkste troeven van de speeltuin is de geleidenlijn die alle verschillende speeltoestellen met elkaar verbindt. Vanaf de hoofdingang kunnen de scholieren gemakkelijk naar hun favoriete speeltoestel lopen. Als ze bij een stukje grind komen, weten ze dat ze in de buurt zijn van een speeltoestel. 'Voorheen hadden wij een speeltuin met bochten in de paden, maar je kunt je voorstellen dat dat voor onze leerlingen helemaal niet handig is. We hebben daarom nu rechte hoeken gemaakt', zegt directeur Marjan Officier.

Zonder dat je het als normale bezoeker door hebt is er voor de visueel beperkte leerlingen van alles aangepast om ze zo vrij en veilig mogelijk te kunnen laten spelen. Ontwerper Kristel Brouwers: 'Het is een obstakel-vrij gebied. Als je vrij wil rondrennen hoef je niet bang te zijn dat je ergens tegen aan knalt. Als je bij een grens komt wordt je automatisch afgeremd door een heuvel en dan krijg je daarna een kiezelstrookje, zodat je weet dat je dan echt moet opletten.'

De speelplaats is in twee jaar gerealiseerd met hulp van sponsors en een crowdfundingsactie. Officier is blij dat de speeltuin nu helemaal klaar is. 'Wij zijn afgelopen jaar een excellente school geworden en ons excellentieprofiel gaat over de eigen regie van de leerling. Een groot onderdeel daarvan is dat je zelf de keuzes kan maken voor wat je graag wilt en deze speeltuin ondersteunt dat. Door de speeltoestellen zo neer te zetten lukt het om de leerlingen een stuk zelfstandigheid te geven', zegt Officier.

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij