Help mee!

Spektakel bij Visio Grave

Landelijke aandacht was er vorige week voor de leerlingen van de Visio school in Grave, die een heuse chinook helikopter van binnen en buiten mochten bekijken en betasten. De afgelopen jaren waren allerlei beroepen al de revue gepasseerd op school, maar het beroep van helikopterpiloot ontbrak nog.

Eenmaal binnen in de helikopter mogen de leerlingen op de bankjes zitten en voelen ze dat de wand niet hard is, maar zacht. “Van buiten voelt de helikopter heel hard, maar hier niet. Hoe kan dat?” Bij de uitleg dat dit met name is om het geluid te dempen, kunnen de leerlingen zich wel wat voorstellen. Het lawaai van de helikopter was buiten, toen ze op afstand stonden, al heel hard.

de leerlingen bij de helikopter

Mogelijkheden van de leerlingen

Terwijl de leerlingen de helikopter aan de buitenkant betasten, vertelt schoolleider Jeanine Petronilia bevlogen over haar leerlingen. “Nee, onze leerlingen kunnen geen helikopterpiloot worden, maar deze dag is ook niet bedoeld om ze kennis te laten maken met een beroep dat ze zouden kunnen uitoefenen. Het is bedoeld om te ervaren, te beleven wat een helikopter is, wat je ermee kunt, hoe het voelt. Wat onze leerlingen wel worden? We kijken naar de mogelijkheden, die onze leerlingen hebben, en dat zijn er heel veel. En ja, dan zullen er misschien wat aanpassingen nodig zijn aan een werkomgeving, maar als werkgevers daartoe bereid zijn, dan krijgen ze heel gemotiveerde werknemers. Het is soms confronterend en verdrietig om mee te maken dat bedrijven leerlingen met een visuele beperking geen stageplek willen geven, omdat ze denken dat dat hen te veel beperkt en ze hun werk niet goed kunnen doen. Wat dat betreft zijn we nog lang geen inclusieve samenleving.”Meer nieuws

Deze website is drempelvrij