Help mee!

Sprekende geldautomaat


“Het is absoluut een aanwinst voor blinden en slechtzienden”, zo vertelt Wim. “Voorheen maakte ik ook wel gebruik van een pinautomaat, maar het kon gebeuren dat er dan in het scherm een extra vraag werd gesteld. Als je daar geen weet van had, lukte het dan vervolgens niet om geld uit de automaat te krijgen. Nu je precies hoort waar je uit kunt kiezen en ook de bevestiging van je keuzes hoort, kan er eigenlijk niets mis gaan.”

Een deel van de Geldmaat-automaten is vanaf woensdag 12 augustus jl. uitgerust met een spraakondersteuningfunctie. Daardoor wordt het voor mensen met een visuele beperking makkelijker om geld op te nemen zonder hulp van anderen. De grote banken vervangen al hun eigen geldautomaten door de gele automaten van Geldmaat. Inmiddels zijn er daar zo'n 1.700 van, medio volgend jaar moeten dat er 5.200 zijn.

"Zelf geld op kunnen nemen, is voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is het alleen niet voor mensen met een visuele beperking", zegt Luuk-Jan Boon van de Oogvereniging. Dankzij de spraakfunctie moet zelfstandig geld opnemen een stuk makkelijker worden voor mensen die niet goed kunnen zien.

Consumenten die geld willen opnemen en gebruik willen maken van deze functie, moeten een oortelefoon insteken. Daarna worden instructies gegeven over de acties en opties. "Bovendien worden speciale schermen met een hoger contrast weergegeven." De aangepaste Geldmaten zijn getest door leden van de Oogvereniging en goed bevonden.

Als het goed is, zijn begin komend jaar tweeduizend van de gele geldautomaten uitgerust met de spraakfunctie.

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij