Help mee!

Studenten ontwikkelen slijtvaste taststok

Blinde en slechtziende mensen lopen er vaak tegenaan dat de balletjes aan het uiteinde van een taststok al snel slijten, binnen een tot drie maanden. Een kostbare zaak. Vier HvA-studenten ontwikkelen daarom nu een ‘taststokpunt’ die lang meegaat, een slijtvast balletje, via hun start-up Rollar. De student-ondernemers hebben onlangs 40.000 euro hbo-take-off-subsidie gekregen, waarmee ze hun onderneming doorontwikkelen en het product uiteindelijk op de markt willen brengen.

De start-up Rollar is opgericht door HvA-studenten Hugo Tak, Klaas-Jan van der Poel, Milan de Milano (Mechanical engineering) en Michael van Tulder (inmiddels alumnus HBO-ICT). Zij begonnen hun samenwerking tijdens de minor Start up your Business in Technology (SYBIT) aan de HvA. In deze minor leren studenten een onderneming opzetten rond een technisch product.

Het team wilde iets bedenken dat de zichtbaarheid van blinde en slechtziende mensen vergroot. Maar tijdens hun marktonderzoek kwamen zij er al snel achter dat deze groep vooral hinder ondervindt van iets anders; namelijk snel slijtende taststokpunten.

Alleen zijwaarts

Het achterliggende probleem is dat de balletjes meestal alleen zijwaarts rollen. “Mensen leren met een taststok te lopen, terwijl ze van links naar rechts bewegen” vertelt Michael van Tulder. “Maar de bal draait niet mee wanneer je vooruit stapt, en door de weerstand slijt deze vervolgens veel sneller.”

Dure grap

Verzekeraars vergoeden geen nieuwe balletjes, en dus kan de gebruiker telkens in de buidel tasten (een taststokpunt kost gemiddeld zo'n dertig euro). Daar moet toch iets aan te doen zijn, bedachten de studenten, die besloten om hun start-up hierop te richten. Zij gingen aan de slag en ontwierpen als eerste product een “omnibal’ die zowel voorwaarts als zijwaarts kan rollen. Deze taststokpunt maakten de aankomend ingenieurs zelf in een HvA-werkplaats. Intussen kreeg het idee van de studenten bijval. Tijdens een groot event voor student-ondernemers won team Rollar de prijs voor beste pitch. Met het bijbehorende geldbedrag wilden de student-ondernemers het balletje laten produceren, en de eerste oplages op de markt brengen.

Enigen met dit idee

Het liep anders, want tijdens gebruikerstesten kwam nog allerlei feedback naar voren. Het Rollar-team heeft zo handige verbeterpunten meegekregen van taststokgebruikers, voor een ultiem slijtvast ontwerp. Momenteel is het team samen met een productiebedrijf bezig om een representatief prototype te ontwikkelen; iets dat mogelijk is dankzij de subsidie. De studenten kunnen nog niet te veel onthullen over het aankomende product, omdat het ze de enigen zijn die bezig zijn met dit idee. Het verbeterde prototype willen de studenten daarnaast opnieuw uitgebreid testen met de doelgroep, en duurzaamheids- en slijtagetests laten uitvoeren bij een externe partij. Een Europees keurmerk mag niet ontbreken. De studenten hopen dat de eerste taststokpunten begin 2024 in productie gaan.

Gedreven

Waarom geloven de studenten zo in dit product? “Eigenlijk wisten we hiervoor nog niets over het leven van mensen met een visuele beperking. We hadden ook niemand in onze familie of vriendengroep die slechtziend was, of die een taststok gebruikte”, zegt Michael. “We hebben een nieuwe wereld ontdekt. Als je zoveel test met de doelgroep, dan gaat het van een idee naar een prangend probleem dat je echt wilt oplossen. We zijn nu nog sterker gedreven om een beter product op de markt te zetten.”

 Rollar zoekt testgebruikers!

Bent u een taststok-gebruiker? Meld u aan als testgebruiker voor de zomerperiode! Vul hiervoor dit formulier in op de website van Rollar 

Hefboom

De feedback van gebruikers is essentieel, want alleen al de juiste grootte bepalen is geen sinecure: de bal moet een groot oppervlak kunnen aftasten, maar ook niet blijven haken. Ook moeten mensen het balletje gemakkelijk in hun zak kunnen meenemen. Tot slot weegt mee: is de stok niet te zwaar? Michael: “Doordat de taststokken zo’n anderhalve meter lang zijn is het gewicht heel erg belangrijk. Elke gram extra voel je door het “hefboom” effect.”

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij