Help mee!

Tweede kamer iets toegankelijker

De tijdelijke Tweede Kamer in Den Haag is weer een beetje toegankelijker voor blinden en slechtzienden. Onlangs werd een blindengeleidelijn vrijgegeven voor het visueel beperkte publiek dat het parlementsgebouw aan de Bezuidenhoutseweg wil bezoeken. Ook werd een audiomaquette in gebruik genomen. Via de blindengeleidelijn, een initiatief van stichting Geluid in Zicht, kunnen mensen met een visuele beperking nu precies voelen hoe de route van station Den Haag Centraal naar de bezoekersingang van de Tweede Kamer loopt. 

Marianne Poppenk, blind bestuurslid bij Geluid in Zicht:  "Er was iets nodig om hier te kunnen komen. Deze blindenstrook is helemaal nieuw, in de oude Tweede Kamer was er ook niets om het voor ons toegankelijker te maken. Er moet nog veel gebeuren voor een inclusieve samenleving. Je merkt wel dat er steeds meer aandacht voor is, ook in musea, maar we zijn er nog lang niet."

Ook is er door stichting Geluid in Zicht een audiomaquette geïnstalleerd. waarbij gebruikers met de handen de vorm en de materialen van het gebouw voelen terwijl ze door een koptelefoon naar bijbehorende geluiden uit die ruimte luisteren. De blinde fotograaf en oprichter van de stichting, Hannes Wallrafen, is daar opnieuw nauw bij betrokken geweest.

Over vijfenhalf jaar is de renovatie van het Binnenhof klaar en wordt de oude Tweede Kamer weer in gebruik genomen. De bedoeling is om bij de opening van dat gebouw de audiomaquette en de blindengeleidelijn mee te nemen in de plannen om Nederland weer een stukje toegankelijker te maken.Meer nieuws

Deze website is drempelvrij