Help mee!

Voel het Nieuws

In het voormalig gebouw IJsselcentrale, IJsselcentraleweg 6, Zwolle zijn van 1 t/m 24 september de exposities Zilveren Camera en Voel het Nieuws te zien en te voelen. Nieuwsfotografie wordt met behulp van reliëf toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking.

Voel het Nieuws is een uniek onderdeel van de reizende expositie Zilveren Camera met journalistieke en documentaire fotografie. Belangrijk thema is de inclusieve samenleving, waarbij iedereen fotobeelden en het nieuws kan ervaren, voelen, horen, zien en betekenis geven. De vraag, die De Stad Verbeeldt en de Zilveren Camera en Museum Hilversum zich stelden, was: hoe zorg je ervoor dat blinden en slechtzienden een foto kunnen ‘zien’? En het verhaal achter deze foto kunnen horen? De Stad Verbeeldt wil graag het verschil maken en een voortrekkersrol vervullen om de museale functie toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking.

Dit is de reden dat de Zilveren Camera en Museum Hilversum samen met fotografisch vormgever Daphne Wageman en Canon zijn gaan onderzoeken of en hoe je een foto kunt visualiseren door het in lagen te printen, waardoor er reliëf ontstaat. In het bijzijn van Bart Maat, Zilveren Camera winnaar 2021, werd zijn winnende foto ‘Functie elders’, getest. Hannes Wallrafen, audiograaf en voormalig fotograaf, Ron van der Genugten, initiatiefnemer van het Oogcafé, en Tim in ’t Veld, Expert on mobility, leven alle drie met een visuele beperking. Zij zijn betrokken geweest bij het tot stand komen van deze fotobeelden voor bezoekers met een visuele beperking.

Museum Hilversum ziet dit als een belangrijke pilot samen met De Stad Verbeeldt om de toegankelijkheid te verbeteren voor bezoekers met een visuele beperking en te werken aan een inclusieve samenleving.

De Stad Verbeeldt leidt speciaal vrijwilligers en amateurfotografen op om bezoekers met een visuele beperking te kunnen rondleiden en in gesprek met hen te gaan. Daarnaast werkt De Stad Verbeeldt samen met Bartimeus, Visio, Oogfonds Nederland, onderwijs en jongeren- en ouderenorganisaties in Zwolle rond dit thema.

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij