Help mee!

Voelbare mode

Geïnspireerd door zijn slechtziende moeder ontwikkelde Winklaar een experimentele expositie waarbij hij blinden en slechtzienden een modecollectie laat ervaren door middel van tast. Waar een modecollectie in een museum normaliter vooral niet aangeraakt mag worden, nodigt Winklaar het publiek uit hun tastzin te gebruiken.

Kenmerkend voor het werk van Winklaar zijn de vrouwelijke vormen, textuur en het gebruik van ambacht en handwerk. Ook duurzaamheid is belangrijk voor hem: zo gebruikt hij graag materiaal dat gezien wordt als restmateriaal uit de textielindustrie. Winklaar laat zich voor deze tentoonstelling inspireren door M.C. Escher en Paleis Lange Voorhout, waarin het museum zich bevindt. De tentoonstelling sluit aan bij de missie van Escher in Het Paleis om actief inclusief te zijn voor doelgroepen die wellicht minder geneigd zijn een museum te bezoeken. Niet alleen blinde en slechtziende bezoekers zullen van Winklaars collectie kunnen genieten, ook ziende bezoekers krijgen de kans om mode op een geheel nieuwe manier te ontdekken.

Activiteiten & toegankelijkheid

Speciaal voor de tentoonstelling organiseert Escher in Het Paleis twee rondleidingen voor blinden en slechtzienden. Op 20 november en 18 december van 9:30 tot 11 uur opent het museum zijn deuren voor openingstijd om de ontwerpen van Winklaar in alle rust te kunnen ervaren. Hier vindt u meer informatie: https://www.escherinhetpaleis.nl/activiteit/escher-voor-blinden-en-slechtzienden/

Gedurende de tentoonstelling zijn braillebladen met de zaalteksten beschikbaar bij de kassa. Deze mogen meegenomen worden naar huis, zodat de bezoeker thuis de informatie nogmaals tot zich kan nemen. De zaalteksten zijn ook ingesproken beschikbaar op de website.

Ook komt er op 25 oktober een podcast van voice-over en podcastmaker Ferry Molenaar online. Ferry is blind en zal samen met conservator Judith Kadee de tentoonstelling bezoeken. In deze podcast deelt Ferry de ervaringen van zijn tactiele reis door de modecollectie en hoor je meer over het verhaal achter de tentoonstelling.

Daarnaast toont Michelangelo Winklaar nog enkele looks op de fashion show van The Hague Fashion Week op 17 oktober om 20 uur in De Grote Kerk met andere ontwerpers als Studio HIEM, Nata Ryzh en Natalie van de Klashorst.

14 oktober 2021 t/m 9 januari 2022

Escher in Het Paleis
Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag
Openingstijden di t/m zo 11.00 - 17.00 uur (reserveren via de website)
Website:         www.escherinhetpaleis.nl

Meer nieuws

Deze website is drempelvrij