Help mee!
Hulpmiddelen en vrije tijd

Binnen handbereik

Het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen is het enige museum in Nederland dat zich uitsluitend met de beeldhouwkunst bezighoudt. Maandelijks vindt er een speciale blindenrondleiding ‘Binnen handbereik’ plaats. In kleine groepjes, onder begeleiding van speciaal daartoe opgeleide rondleiders, wordt er ruim de tijd genomen om beelden aan te raken en erover van gedachten te wisselen. Er wordt een combinatie gemaakt tussen de tijdelijke tentoonstellingen en de vaste collectie van het museum. Speciaal voor de rondleiding wordt een aantal beelden geselecteerd die aangeraakt mogen worden. Er wordt gekeken/gevoeld naar vorm, textuur en mate van abstractie. Het is een reis door de beeldhouwkunst waarbij niet alleen gevoeld, maar ook geroken, gepraat, gelachen en gediscussieerd kan worden. Door dit programma maken de blinde en slechtziende bezoekers kennis met beeldhouwkunst, van modern tot hedendaags en de grote diversiteit aan materialen.

beelden aan zee1

Dankzij onder meer een bijdrage van de KSBS is rondleidersapparatuur Axitour en vouwstoelen met een trolley aangeschaft. Axitour is een communicatiesysteem dat de rondleidingen ‘Binnen handbereik’ toegankelijker maakt. De rondleider spreekt in een microfoon en de deelnemers beluisteren dit d.m.v. een zender via een hoofdtelefoon. Hierdoor kunnen bezoekers met een visuele beperking de rondleiding beter volgen, hebben zij meer vrijheid (het is immers niet nodig om dicht bij de rondleider te staan) en kunnen er ook tijdens drukke dagen meer deelnemers meedoen aan de rondleiding.

beelden aan zee2

Naast de rondleidersapparatuur zijn er ook vouwstoelen met een trolley aangeschaft. De vouwstoelen zullen voorlopig dienen als hulpmiddel om de 1,5 meter afstand te kunnen garanderen. Als deze regel niet meer geldt, kunnen de stoelen gebruikt blijven worden om deelnemers aan de rondleiding ‘Binnen handbereik’ meer comfort te bieden. Door de trolley kan de rondleider de stoelen eenvoudig van de ene plek naar de andere meenemen.


Deze website is drempelvrij